Wat is een woonzorgcentrum?


Welkom > Woonzorgcentra > Woonzorgcentra in België > Woonzorgcentra in België

Openbaar of particulier, een woonzorgcentrum moet erkend zijn door het Waalse, Brusselse of Vlaamse Gewest. Iedereen ouder dan 60 jaar kan hier terecht. In deze nieuwe leefomgeving kan de bewoner gebruikmaken van de dagelijkse hulp en hoogwaardige medische en sociale ondersteuning die het centrum biedt. Elke bewoner wordt ondergebracht op een twee- of éénpersoonskamer, eet met de andere bewoners, neemt deel aan de activiteiten en krijgt de medische zorg en opvolging die nodig is.   

De meeste woonzorgcentra in België bieden zowel ROB-bedden (bedden Rustoorden voor Bejaarden) als RVT-bedden (Rust-en Verzorgingsbedden). Welke diensten de verschillende instellingen voor ouderenzorg bieden, wordt overgelaten aan hun interne organisatie.

 

Contact en gezelligheid

Als u vereenzaming wilt voorkomen en een prettige en gezellige omgeving voor uw familielid zoekt, dan is het woonzorgcentrum een geschikte oplossing. 

In een ingerichte en veilige éénpersoons- of tweepersoonskamer woont de bewoner onder optimale omstandigheden. Hier kan hij of zij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. 

Bewoners kunnen deelnemen aan de activiteiten, de uitstapjes en het amusement die in het centrum worden georganiseerd. Op deze manier zijn ze onder de mensen, kunnen ze contacten leggen en blijven ze geestelijk en lichamelijk in vorm. Veel woonzorgcentra in België zijn gelegen in een rustige en groene omgeving. De locaties beschikken vaak over een afgesloten tuin of binnenplaats voor activiteiten in de buitenlucht.

Een veilige omgeving

In België, net als in Frankrijk en andere geïndustrialiseerde landen, zien we dat de bevolking vergrijst. Het aantal mensen dat ouder is dan 60 jaar neemt toe. Deze demografische trend betekent dat we meer aandacht moeten besteden aan de risico’s op ongevallen in huis, aan de gevolgen van vereenzaming en aan onze plicht om ouderen te beschermen. Naar schattingworden in België één op de vijf senioren en 26% van de 75-plussers het slachtoffer van een val. Meer dan 60% van de valpartijen vindt thuis plaats. Voor veel ouderen betekent een val vaak dat zij minder mobiel worden en zelfstandigheid verliezen. Ze gaan minder ondernemen uit angst om weer te vallen en worden onzeker. Deze situatie leidt ertoe dat ze geestelijk en lichamelijk sneller achteruitgaan. In een woonzorgcentrum is alles aanwezig wat bewoners in dat geval nodig hebben. 

Een zorgteam houdt het welzijn van de bewoners in de gaten. Ze respecteren hierbij hun privacy, behoeften en wensen. Een woonzorgcentrum is een goede oplossing als uw familielid nog zelfstandig is, maar soms wel wat hulp kan gebruiken. Het woonzorgcentrum biedt geschikte huisvesting en de bewoner komt makkelijk in contact met anderen. Naast kost en inwoning, kunnen bewoners deelnemen aan een uitgebreid activiteitenprogramma en kunnen ze 24 uur per dag om ondersteuning vragen. Dit zijn belangrijke voorwaarden om risico’s op vallen, lichamelijke problemen en bedlegerigheid te voorkomen. 

Geleidelijke aanpassing

Ook als bewoners meer medische zorg nodig hebben, kunnen ze in het woonzorgcentrum blijven wonen. In een woonzorgcentrum houden welwillende deskundigen een oogje in het zeil en grijpen in als er meer medische zorg nodig is. Zonder van gewoonten, leefomgeving of sociale contacten te hoeven veranderen, kunnen de bewoners passende zorg krijgen van een compleet zorgteam. Het aantal hulpverleners in verhouding tot het aantal bewoners wordt strikt gereguleerd op landelijk niveau. U bent hiermee zeker van persoonlijke begeleiding op basis van een individueel woonzorgleefplan.

Ouderen die voor een groot gedeelte afhankelijk zijn van anderen, kunnen dag en nacht vertrouwen op de nodige zorg en op hulp bij hun dagelijkse leven. Daarnaast kunnen zij genieten van een hoogwaardige leefomgeving met een gevarieerd aanbod aan activiteiten en therapeutische workshops.

Om te beoordelen welke zorg nodig is op basis van de mate van hulpbehoevendheid van de persoon, maken deskundigen gebruik van de beoordelingscriteria van de Katz-schaal. In het woonzorgcentrum staat een compleet zorgteam voor de bewoners klaar. Bewoners kunnen 24 uur per dag een beroep op deze hulpverleners. De opvang van ouderen die erg afhankelijk zijn van zorg, voorkomt over het algemeen een langdurig verblijf in het ziekenhuis. Het woonzorgcentrum beschikt namelijk ook over geavanceerde medische apparatuur. Het centrum is er niet alleen voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar ook voor mensen die lijden aan ziekten zoals Alzheimer of gerelateerde aandoeningen. Voor deze laatste groep beschikt het centrum over gespecialiseerde verzorgingseenheden (Cantou) of juist over huisvesting waar meer contact met andere bewoners mogelijk is. 

Deskundigen adviseren niet te wachten met het kiezen voor een woonzorgcentrum totdat de nood aan de man is. Het is beter om ruim van tevoren geschikte huisvesting te zoeken en te bezichtigen. Dit geeft u de kans om een weloverwogen keuze te maken voor de woonzorg die het beste aansluit bij uw behoeften. Het vraagt om begeleiding en geleidelijke aanpassing om deze overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Huisdieren

Een verhuizing naar een woonzorgcentrum in België betekent niet per definitie dat bewoners afstand moeten doen van hun huisdier. Veel zorginstellingen voor ouderen realiseren zich juist hoe belangrijk deze trouwe kameraden zijn voor het welzijn van hun bewoners. Huisdieren zijn vaak van harte welkom. Natuurlijk moet u wel rekening houden met de veiligheid, de hygiëne en de andere bewoners. 

Wilt u weten welke voorzieningen in België huisdieren toestaan? Onze adviseurs gerontologie kunnen al uw vragen over dit onderwerp beantwoorden. Daarnaast wijzen zij u op alle andere belangrijke criteria waar u rekening mee moet houden bij de verhuizing naar een woonzorgcentrum.

Bent u op zoek naar een woonzorgcentrum of een assistentiewoning in België? 

Neem contact met ons op via telefoonnummer 02 318 13 95. Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze en bij de verdere stappen die u moet ondernemen.

 

 

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen