Nieuws en resultaten van de schilderwedstrijd die in 2021 werd gehouden in de woonzorgcentra


Accueil > Woonzorgcentra > Woonzorgcentra in België > Woonzorgcentra in België

Lees hier meer over het nieuws en de resultaten van de grote schilderwedstrijd. Deze wedstrijd werd voor het tweede opeenvolgende jaar door Rusthuizen Plus georganiseerd in de verschillende woonzorgcentra in België en Frankrijk.  

Meer dan 2.000 bewoners namen deel aan de deze tweede editie van de grote schilderwedstrijd die Rusthuizen Plus in 2021 organiseerde in de woonzorgcentra in België en Frankrijk. In totaal werden 30 winnaars door onze jury geselecteerd. Bovendien werden er meerdere gezamenlijke kunstwerken en "favorieten" bekroond, waarondereen prachtig Belgisch gezamenlijk werk.

Gezamenlijk werk uit België bekroond

Onder de eerste prijzenvielen bepaalde bijzondere werken. Het betrof "favoriete" werken of collectieve kunstwerken die samen werden gemaakt door meerdere bewoners van een locatie. De jury heeft bijvoorbeeld het prachtige gezamenlijke kunstwerk van de bewoners van het Belgische woonzorgcentrum "Le Jardin des Chantoirs" bekroond.

 

Prijs voor de categorie gezamenlijk werk: Foto van de drie zijden van het kunstwerk van de bewoners van het Belgische woonzorgcentrum "Le Jardin des Chantoirs".

De voorzitter van Rusthuizen Plus, José Boublil, is tevens jurylid van de schilderwedstrijd en zei over het kunstwerk: "Voor dit kunstwerk hebben heel wat mensen een applaus verdiend: de kunstenaars, de mensen die verantwoordelijk zijn voor de schilder- en beeldhouwworkshop, noem maar op ... Bij het schrijven van deze paar woorden ben ik buitengewoon ontroerd door de inzet van iedereen in dit woonzorgcentrum. Het herinnert ons - dit beseffen maar weinig Fransen – aan de belangrijke rol die de Belgische schilderkunst heeft gespeeld. In mijn ogen één van de allereerste schilderscholen ter wereld, met de oude meesters zoals Rubens, Jordaens of Brueghel. Maar ook moderne kunstenaars, zoals de grote schilder Magritte, Delvaux, Ensor, en mijn persoonlijke favoriet: Léon Spilliaert. Ik wil jullie allemaal graag bedanken voor jullie enthousiasme, jullie lef en jullie verbeeldingskracht”.

Namens de voorzitter

Rusthuizen Plus adviseert en begeleidt senioren en hun families bij de keuze voor een woonzorgvoorziening. In 2021 heeft de organisatie de tweede editie van haar schilderwedstrijd voor bewoners van assistentiewoningen en woonzorgcentra afgerond. 

De wedstrijd leverde ongekende resultaten op: Allereerst waren de werken van de amateurschilders van onverwacht hoog niveau; daarnaast kon de wedstrijd rekenen op veel enthousiasme.

Midden in de coronacrisis en voor de tweede keer hebben we gezien dat ook mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden, kunstwerken van hoge kwaliteit kunnen produceren; we verwonderden ons ook over de technieken en de verbeeldingskracht die mensen in huis hadden, ook als ze voor het eerst in hun leven schilderden.

Uiteindelijk werkten bijna 2000 deelnemers wekenlang, met buitengewoon veel energie en talent, aan originele en gevarieerde kunstwerken rond de thema's `Leven` en` Fruit`. We hebben 30 individuele winnaars geselecteerd en daarnaast gezamenlijke schilderijen en werken die niet tot een categorie behoorden, bekroond.  

Onze eerste drie winnaars hebben werkelijk uitzonderlijk werk geproduceerd. Mevrouw Schille van Domitys la Palombine won de eerste prijs en maakte een abstract schilderij dat net zo goed in één van de bekende galerieën van Parijs zou kunnen worden tentoongesteld. De tweede prijs werd gewonnen door mevrouw Jeanine Laget van Les Opalines Soleiades de Nîmes. Zij maakte een uiterst fijngevoelige aquarel van een zonsondergang. De derde prijs ging naar mevrouw Geneviève Dubois van Les Hautes Bruyères. Zij schilderde een landschap dat een enorme rust en tederheid uitstraalt en waarvan het kleurgebruik doet denken aan bepaalde werken van Henri Matisse, maar dat toch heel persoonlijk is.

 

1e Prijs Rusthuizen Plus Schilderwedstrijd 2021: Schilderij van mevrouw Schille, Domitys la Palombine

   

 

 

2e Prijs Rusthuizen Plus Schilderwedstrijd 2021: Schilderij van mevrouw Jeanine Laget, Les Opalines Soleiades 

 

 

3e Prijs Rusthuizen Plus Schilderwedstrijd 2021 : Schilderij van mevrouw Geneviève Dubois, Les Hautes Bruyères

Deze wedstrijd kreeg veel enthousiaste reacties, ook op het hoogste politieke niveau. De Franse minister Brigitte Bourguignon feliciteerde Rusthuizen Plus met dit positieve initiatief voor ouderen. Zij was van de wedstrijd op de hoogte gebracht door Delphine Dupré-Lévêque, specialist in de gerontologie die zich al jaren inzet tegen vereenzaming in woonzorgcentra.

We hopen dat er zich volgend jaar nóg meer deelnemers aanmelden!

JOSE BOUBLIL

Voorzitter Rusthuizen Plus

 

Ontroerende reacties van deelnemers en begeleiders

 

 

“Een schilderij van mevrouw Micheline BOUILLAUD die door haar deelname de liefde voor het schilderen ontdekte. Deze dame had nog nooit in haar leven getekend. Een prachtig voorbeeld waaruit blijkt dat je op elke leeftijd kunt leren.”  

Christine AUGIS-HEMERET, Hoofd Maatschappelijk Werk, woonzorgcentrum EMERAUDES

 Mevrouw Micheline Bouillaud won met haar werk de 23ste prijs.  

“In eerste instantie deed het project me niet veel, maar toen ik alle kunstwerken bij elkaar zag, was ik onder de indruk van het resultaat!”

“Dit gezamenlijke werk deed mij inzien welke kracht er van een schilderij kan uitgaan. Toen ik het geheel zag, was ik meteen verkocht!” “Het schilderen haalt ons uit ons isolement”. Mevrouw Bado, 94 jaar

 

 

“"Ik heb het schilderen ontdekt. Ik had het nog nooit gedaan. Ik vind het leuk om mee te doen aan de activiteiten die er worden georganiseerd. Bij het zien van het resultaat, kon ik niet geloven dat ik dit zelf had gemaakt. Maar alleen zou mij dit niet lukken. Heel mooi”, vertelde ze bescheiden en blij verrast over het resultaat." Mevrouw Giouve, 100 jaar 

 

 

 

 

Gezamenlijk ingezonden werk

 

 

“De bewoners hebben met veel plezier meegedaan aan jullie wedstrijd, een geweldige impuls voor de bewoners maar ook voor de zorgverleners die hen begeleiden. Deze momenten blijven een prachtige gelegenheid voor creatieve uitwisseling tussen bewoners en zorgverleners, waarbij iedereen zijn gevoelens en frustraties kan uiten, maar ook steun kan vinden bij andere bewoners. Het draagt niet alleen bij aan de zintuiglijke ontwikkeling, omdat men werkt met verschillende materialen, maar ook aan het ophalen van herinneringen en het concentratievermogen.” Sabine LE GRAND, administratief medewerker, Woonzorgcentrum Saint Emilion

 

 

 

 

Vind woonzorg voor ouderen