Alles over de ziekte van Alzheimer


Welkom > Gezondheid senioren > De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. In België lijdt 50% van de dementerende personen aan deze vorm van dementie. Het gaat om meer dan 100.000 mensen; mantelzorgers, familieleden en vrienden die ermee te maken krijgen niet meegerekend.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte. In België lijdt 50% van de dementerende personen aan deze vorm van dementie. Het gaat om meer dan 100.000 mensen; mantelzorgers, familieleden en vrienden die ermee te maken krijgen niet meegerekend.

Het betreft meer dan 36 miljoen mensen wereldwijd, waaronder 180.000 mensen in België. Het aantal mensen met deze ziekte die de hersenen aantast, blijft stijgen. Toch blijft er hoop op genezing. Volgens de Koning Boudewijnstichting is er, in geval van een vroege diagnose, “nog relatief wat tijd om een aantal maatregelen te treffen.”    

Patiënten met de ziekte van Alzheimer doorlopen drie verschillende fases, waarvan de duur per persoon sterk uiteen kan lopen: 

  • Fase 1: De vroege fase. Tijdens deze fase kan de patiënt een normaal gezinsleven blijven leiden en zal hij alleen last hebben van geheugen- en oriëntatieproblemen.

  • Fase 2: De midden- of gematigde fase. Tijdens deze fase heeft de patiënt meer aandacht en toezicht nodig in het dagelijks leven om te voorkomen dat hij wegloopt en/of dat hem niets overkomt. Geheugentrainingen die in woonzorgcentra en op alzheimerafdelingen worden georganiseerd, zijn erg goed om de hersenen van de patiënten te prikkelen en daarmee het brein zo actief mogelijk te houden. 

  • Fase 3: Als de ziekte in een vergevorderde stadium komt of ernstige vormen aanneemt, kan de patiënt niet meer alleen worden gelaten. Hij heeft voortdurend hulp en toezicht nodig bij het eten, het wassen en het aan- en uitkleden. Vanwege de fysieke, psychologische en emotionele belasting voor de directe omgeving, is dit vaak het moment dat de familie zich gedwongen voelt om voor een gespecialiseerde zorginstelling te kiezen.

De ziekte zelf is al een beproeving, maar leven met een ziek persoon is minstens zo belastend. Alles komt terecht op de schouders van de “verzorger”. Terwijl het voor de zorgverlener vaak te veel wordt, is voor de patiënt nooit genoeg. Een aangepaste opvang wordt dan noodzakelijk, zodat u tijdens het dagelijkse leven kan worden ontlast.  

Woonzorgcentra beschikken vaak over een beschermde afdeling voor alzheimerpatiënten (Cantou). Op deze afdeling   is alles aanwezig om de gedesoriënteerde patiënt op te vangen en te begeleiden:

  • Ziekenhuisbed, loopruimte, beloopbare en berijdbare helling en antislipvloer om regelmatige en soms fatale valpartijen te voorkomen. 

  • Het personeel wordt voortdurend getraind in behandelingen voor dit soort patiënten. Ze weten hoe ze moeten handelen en reageren bij mogelijke agressie en zijn erg betrokken.

De overgang naar een gespecialiseerde zorginstelling kan pijn en verdriet veroorzaken. 

Wij zijn er voor u en uw naaste, om te helpen en te begeleiden bij de keuze voor een woonzorgcentrum dat is gespecialiseerd in de opvang van alzheimerpatiënten. Neem contact met ons op voor meer informatie via telefoonnummer: 02 318 13 95

Zoekt u een woonzorgcentrum voor ouderen? Een woonzorgcentrum of een assistentiewoning die aansluit bij uw behoeften en leefstijl? Rusthuizen Plus kan u hierbij helpen! 

 

 

Heeft u een rusthuis nodig dat gespecialiseerd is in de behandeling van artrose?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen