De behandeling van ouderdomsdementie


Welkom > Gezondheid senioren > Ouderdomsdementie

Helaas bestaat er nog geen behandeling om ouderdomsdementie te genezen. Wel is het mogelijk de symptomen van deze ziekte te verminderen en het dagelijks leven van patiënten met dementie te verbeteren.

Een persoon met dementie doorloopt over het algemeen drie verschillende stadia. Dit zijn afasie, apraxie en agnosie. Elk stadium kent verschillende gradaties.

Is dementie te behandelen ? 

Helaas kunnen we dementie momenteel nog niet genezen, maar er bestaan wel verschillende geneesmiddelen en gedragstherapieën die de verder ontwikkeling van de ziekte kunnen vertragen:
Dit zijn de zogenaamde cholinesteraseremmers, die gewoonlijk worden gebruikt om de achteruitgang van zenuwcellen te remmen. In slechts 6% van de gevallen is het echter mogelijk gebleken de voortgang van dementie te vertragen.
Voor vasculaire dementie ten gevolge van meerdere beroertes worden geneesmiddelen gebruikt om het optreden van nieuwe beroerten te voorkomen.
Daarnaast worden in sommige gevallen serotonerge antidepressiva gebruikt om de depressieve verschijnselen die met dementie gepaard gaan te bestrijden.

Gedragstherapie voor de behandeling van dementie


Er zijn verschillende methoden om gedragsstoornissen te behandelen:
Mensen met dementie hebben houvast nodig: de therapeut probeert hen daarom gedurende de dag te herinneren aan belangrijke begrippen van tijd zoals de dag, het uur en het seizoen. Ook zal de therapeut hen helpen om zinnen af te maken omdat hun denkproces vaak halverwege wordt verstoord. Soms is het nodig om hun zinnen in de juiste volgorde te zetten, zodat ze de rode draad van het gesprek weer op kunnen pakken. Deze therapie, die zich ook richt op non-verbale communicatie, lijkt succesvol te zijn.

Bij gedragstherapie gaat het om non-verbale communicatie: aanraking, smaak, geur, stille aanwezigheid, gebaren en bewegingen. Hierbij zijn de (glim)lach en de uitdrukking van het gezicht heel belangrijk. Ook doet de therapeut oefeningen waarbij de patiënt zijn of haar bewegingen nadoet. De hulpverlener plaatst zichzelf hiermee op hetzelfde niveau als de oudere met dementie.

De intonatie, klank, toon en het volume van de stem, evenals het spreektempo van de therapeut, moeten duidelijk en niet te snel zijn. Gesprekken moeten in een rustige omgeving plaatsvinden, omdat de patiënt lange pauzes en meer denktijd nodig heeft dan normaal. De taal moet dus eenvoudig zijn en gecombineerd worden met aanrakingen.

Om ouderen met ouderdomsdementie de beste begeleiding en behandeling te bieden, hebben de meeste woonzorgcentra gespecialiseerde afdelingen. Wij helpen u bij uw zoektocht naar een woonzorgcentrum in uw regio waar mensen die lijden aan ouderdomsdementie opgevangen kunnen worden. U kunt hierover contact opnemen met onze adviseurs gerontologie via het gratis telefoonnummer:  03 386 10 97.

 

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare gespecialiseerd in de ziekte van ouderdomsdementie?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen