Welke diensten en voorzieningen zijn inbegrepen bij de dagprijs van een serviceresidentie?


Accueil > Assistentiewoningen > Hoeveel kost een verblijf in een serviceresidentie?

Senioren die graag in hun eigen omgeving willen blijven wonen om te kunnen genieten van hun oude dag en die zo lang mogelijk op zichzelf willen blijven wonen, kiezen steeds vaker voor de voordelen van een serviceresidentie. Welke diensten worden in serviceresidenties aangeboden? Welke diensten zijn inbegrepen bij de dagprijs van een assistentiewoning in een residentie? De medewerkers van Rusthuizen Plus geven antwoord op de vragen die mensen zich vaak stellen voordat ze kiezen voor een aangepaste woning voor senioren.

Wat voor accommodatie wordt door serviceresidenties aangeboden?

Het principe van de serviceresidentie bestaat uit de combinatie van een privé-accommodatie en toegang tot gemeenschappelijke voorzieningen en ruimtes. De appartementen zijn dus bedoeld voor mensen die alleen, of met zijn tweeën, zelfstandig willen blijven wonen. Het zijn over het algemeen een- tot driekamerappartementen met een badkamer, keuken, woonkamer en soms een balkon, een terras of een eigen parkeerplaats. De vaste kosten voor elektriciteit en water zijn gewoonlijk inbegrepen in de dagprijs van de woning. Sommige serviceresidenties bieden als extra voorziening een klussendienst aan. De assistentiewoningen zijn vaak te huur en soms te koop. Ze zijn over het algemeen gemeubileerd, maar kunnen ook naar eigen smaak en wens worden ingericht. Afhankelijk van de serviceresidentie is het soms mogelijk uw eigen meubels mee te nemen. Sommige locaties bieden hulp bij de verhuizing. De bewoners kunnen er in hun eigen tempo leven en familieleden en gasten ontvangen. Sommige residenties hebben zelfs appartementen beschikbaar om bezoekers enkel dagen te laten overnachten.

De dienstverlening in serviceresidenties

Serviceresidenties zijn erop ingericht om het dagelijks leven voor senioren gemakkelijker te maken. Dankzij het brede aanbod aan diensten kunnen de bewoners van de assistentiewoningen worden ontlast van hun huishoudelijke en administratieve taken. De zorg is vergelijkbaar met die van een hotel, maar met aanvullende diensten die zijn aangepast aan de behoeften van senioren en ingericht op de mogelijkheid om zelfstandig te wonen. De serviceresidenties leveren wasserij-, conciërge-, catering- en schoonmaakdiensten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door het personeel van de residentie of door een extern bedrijf voor thuishulp. In de meeste locaties kunnen bewoners gebruikmaken van het restaurant van de residentie of de catering in hun privé-appartement laten verzorgen. Het is ook mogelijk om familie en vrienden uit te nodigen en maaltijden voor hen te laten bereiden. Afhankelijk van locatie kan er bovendien worden gezorgd voor bijvoorbeeld hulp bij de administratie en het bezorgen van boodschappen. Locaties waar huisdieren welkom zijn, bieden soms ook aan uitlaatservice voor honden aan.

Het is belangrijk om goed naar de tarieven van de verschillende locaties te kijken.  Sommige serviceresidenties kennen een pakketprijs die bestaat uit de huur (afhankelijk van de grootte van het appartement), inclusief diensten zoals schoonmaak, wasserijdiensten en catering. Andere residenties maken een onderscheid tussen de huurprijs en de prijzen voor aanvullende diensten. Dit verschil heeft duidelijke prijsverschillen tot gevolg. Het is daarom belangrijk om na te gaan waaruit de tarieven van de verschillende locaties bestaan.

Aanvullende diensten en voorzieningen in serviceresidenties 

Naast de basisdienstverlening bieden serviceresidenties vaak ook verschillende aanvullende diensten en gemeenschappelijke voorzieningen. Deze diensten en faciliteiten kunnen gedeeltelijk in basisprijs zijn opgenomen of extra in rekening worden gebracht. Meestal hebben bewoners van de assistentiewoningen in de vrije toegang tot alle gemeenschappelijke ruimtes van de residentie, zoals de bibliotheek, de lounge, de tuin en soms de fitnessruimte en het zwembad, afhankelijk van de faciliteiten die de residentie biedt. Diensten zoals een knipbeurt in de kapsalon en schoonheidsbehandelingen zijn vaak diensten waarvoor de bewoner een toeslag moet betalen.

Het activiteitenaanbod van serviceresidenties

Het wonen in een serviceresidentie is vaak een goede middenweg tussen de privacy die een individueel appartement biedt en de mogelijkheid om naar keuze deel te nemen aan groepsactiviteiten en aan het sociale leven. In een serviceresidentie hebben de bewoners profijt van de gezelligheid en de aanspraak die ze er hebben. Daarnaast is het voor veel senioren een goede oplossing om vereenzaming te voorkoming. Over het algemeen beschikken de serviceresidenties over een team medewerkers die activiteiten binnen of buiten de residentie organiseren. Deze activiteiten staan regelmatig op het programma en zijn vaak bij de basisprijs inbegrepen. Denk hierbij aan groepsactiviteiten zoals excursies, toeristische uitstapjes, theater- of museumbezoek, wandelingen, creatieve workshops, aangepaste sportactiviteiten, tuinieren en soms petanque of andere activiteiten. Elke locatie geeft weer een eigen invulling aan het activiteitenprogramma.

 

Zijn medische kosten inbegrepen in de prijs van de serviceresidentie ?

In tegenstelling tot de woonzorgcentra waar medische zorg in de basisprijs is inbegrepen, bieden serviceresidenties geen zorg en is er geen medisch team ter plaatse. Senioren die in een serviceresidentie wonen, zijn over het algemeen zelfstandig en waarderen de vrijheid en onafhankelijkheid die deze vorm van wonen biedt. Wel is het mogelijk gebruik te maken van thuishulp of thuisverpleging. Bovendien bieden serviceresidenties het comfort en de veiligheid die het ouderen mogelijk maken er zo lang mogelijk te wonen en zelfstandig te blijven. Zo is er een noodoproepsysteem aanwezig en zijn de appartementen veilig ingericht met bijvoorbeeld drempelloze badkamers en andere essentiële voorzieningen. Serviceresidenties vormen een ideaal onderkomen om te herstellen na een ziekenhuisopname en om een lang verblijf in het ziekenhuis te vermijden. 

De financiering van een verblijf in een serviceresidentie 

De diensten en voorzieningen van een serviceresidentie brengen kosten met zich mee die niet altijd volledig te dekken zijn met uw pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de kosten voor uw verblijf in een serviceresidentie te verlagen. Allereerst bestaan er financiële steunmaatregelen. Het is belangrijk om te weten dat ouderen die in een serviceresidentie wonen, gebruik kunnen blijven maken van thuiszorg. Het is ook mogelijk gebruik te maken van andere financieringsbronnen, zoals bijvoorbeeld door de opbrengst van de verkoop van uw onroerend goed om te zetten in een vrije lijfrente, waarbij u levenslang een maandelijkse uitkering ontvangt.  Deze methode stelt veel senioren in staat om rustig van hun oude dag te genieten en maandelijks hun verblijf in een serviceresidentie te kunnen dekken zonder zich financiële zorgen te hoeven maken.

Als u vragen heeft over het kiezen van een serviceresidentie voor senioren, neem dan contact op met een van onze adviseurs: 03 386 10 97. Zij kunnen u gratis begeleiden

 

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen