Verschil woonzorgcentrum en assistentiewoning?


Welkom > Woonzorgcentra > Woonzorgcentra in België > Woonzorgcentra in België

Ondanks de wens en de middelen die worden ingezet om thuis te kunnen blijven wonen, komt er een moment dat het beter is om te kiezen voor een veilige en levendige omgeving. U kunt namelijk de vaak schadelijke gevolgen van vereenzaming beter voorkomen. Hoe maakt u de juiste keuze uit het aanbod van zorginstellingen? Een woonzorgcentrum of een assistentiewoning? Wat past het beste bij uw situatie? 

Mate van hulpbehoevendheid

 

Een woonzorgcentrum biedt optimale huisvesting en zorg aan personen die ouder zijn dan 60 jaar. Bewoners kunnen hier lang blijven wonen en gebruikmaken van de vele mogelijkheden op het gebied van horeca en andere diensten. Daarnaast is er bij beide vormen van woonzorg 24 uur hulp beschikbaar en worden er activiteiten en workshops georganiseerd. 

Het woonzorgcentrum moet voldoen aan bepaalde federale normen en gewestelijke voorschriften. Ermoeten voldoende zorgverleners beschikbaar zijn per aantal bewoners.  

Voor een persoon die nog heel zelfstandig is, kunt u een assistentiewoning overwegen. In deze woonvoorziening kunnen de bewoners facultatief gebruikmaken van hulp in de huishouding en de maaltijdservice. Ze kunnen genieten van de gezelligheid met andere bewoners en van de gemeenschappelijke ruimten van de voorziening, terwijl ze toch op zichzelf wonen.  

Verschil in kosten? 

De kosten voor een woonzorgcentrum of een assistentiewoning hangen af van de gezondheidstoestand van de persoon en de mate van hulp en medische zorg die hij of zij nodig heeft. 

Eerst bekijken we met u hoeveel hulp en medische zorg u nodig heeft. De mate van hulpbehoevendheid wordt beoordeeld op basis van de schaal van Katz. Meestal uit het verlies aan zelfstandigheid zich in moeite met lopen, aankleden, eten of lichamelijke verzorging.  

Daarna kan een adviseur van Rusthuizen Plus een gepersonaliseerd budget voor u opstellen. Op basis van dit budget gaan we vervolgens op zoek naar een locatie die bij uw situatie past. De prijzen verschillen eerder van locatie tot locatie en van gewest tot gewest en hebben minder te maken met de soort huisvesting die u zoekt. Daarnaast hangen de kosten voor bepaalde diensten, zoals bijvoorbeeld kinesitherapie, af van de gezondheidstoestand van de bewoner. Op basis van het medisch dossier wordt bepaald hoeveel de bewoner hiervoor moet bijbetalen. 

De meeste zorginstellingen in België bieden een combinatie van opvangvormen. Binnen hetzelfde complex kunnen verschillende soorten opvang naast elkaar bestaan: Dit betekent dat de woonzorgvoorzieningen zowel ROB-bedden (bedden Rustoorden voor Bejaarden) als RVT-bedden (Rust- en Verzorgingsbedden) beschikbaar hebben. De verdeling van bedden is afhankelijk van de voorkeuren die specifiek zijn voor de interne organisatie van elke locatie. Met deze verschillende vormen van opvang kan het woonzorgcentrum makkelijker inspelen op veranderingen in de gezondheid van hun bewoners. Zonder van plaats te veranderen, kan de bewoner rekenen op meer medische zorg wanneer dit nodig is.

Voor gedesoriënteerde bewoners zoals Alzheimerpatiënten beschikken sommige woonzorgcentra over beschermde afdelingen (Cantou). Andere centra geven de voorkeur aan integratie met andere bewoners. 

Het is dan ook van wezenlijk belang om meer te weten over de persoonlijke behoeften en wensen van de toekomstige bewoner. Met deze informatie kunnen wij u goed helpen bij het maken van een keuze voor een locatie waar uw familielid zich thuis kan voelen.

Zoekt u een woonzorgcentrum of een assistentiewoning? Neem contact met ons op via telefoonnummer 02 318 13 95.Wij helpen u bij het maken van de juiste keuze en bij de verdere stappen die u moet ondernemen.

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen