Ontvangst > Adresboek verpleeghuis

Gids van verpleeghuizen in België

Klik op een provincie op de kaart om de lijst te openen

Vind een rusthuis dat bij u past!

Bent u op zoek naar medische en sociale zorg in een beveiligde omgeving? Bekijk de gids van Rusthuizen Plus voor meer info.

U krijgt toegang tot een lijst volgens de soort instelling. Of het nu een rusthuis, woonzorgcentrum, serviceflat betreft.

Over elke instelling komt u het volgende te weten komen :

  • Beschikbaarheden
  • De prijzen
  • Het niveau van de medische zorg
  • De verleende diensten

Alles wat u moet weten over rusthuizen en serviceflats in België!

Een verzorgingstehuis of woonzorgcentrum vinden is niet altijd gemakkelijk. Hoe kiest u een geschikt woonzorgcentrum? Volgens welke richtlijnen? Rusthuizen Plus geeft een kort overzicht …

Wat is het verschil tussen een woonzorgcentrum en een rust- en verzorgingstehuis?

Zowel een rust- en verzorgingstehuis als een woonzorgcentrum zijn bedoeld voor mensen boven de 60 jaar, met inbegrip van logies, catering, diensten, ontspanning, verzorging... Er zijn geen grote verschillen tussen de soorten voorzieningen, behalve de mate van medicalisering. Rust- en verzorgingstehuis zijn beter uitgerust voor ernstige ziekten en ouderen die volgens de Katz-schaal zeer afhankelijk zijn van hulp. Zowel in woonzorgcentra als een rust- en verzorgingstehuis wonen ouderen in kamers met veiligheidsvoorzieningen en een noodoproepen systeem. In serviceflats kunnen mensen in privé, maar beveiligde appartementen wonen. Meer en meer instellingen in België bieden beide soorten zorg aan binnen in hetzelfde gebouw. Ze bieden een compleet en multidisciplinair medisch team aan dat medische en paramedische zorg van hoge kwaliteit biedt. De zorg wordt bovendien aangepast aan elke bewoner.

Hoe vind ik een plaats in een woonzorgcentrum?

De meeste woonzorgcentra bieden plaatsen aan in een één- of tweepersoonskamers. Beide kamertypes bieden verschillende voordelen en prijzen aan. éénpersoonskamers zijn uiteraard duurder, maar bieden mensen de mogelijkheid om van hun privacy te genieten. In een tweepersoonskamer hebt u de mogelijkheid om bevriend te raken met een andere bewoner, van zijn gezelschap te genieten en wanneer nodig hulp vragen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bepaalde organisaties zoals Rusthuizen Plus. Rusthuizen Plus beschikt over een dagelijks bijgewerkte databank van meer dan 200 instellingen in heel België. Zo kunt u nagaan of er nog plaatsen beschikbaar zijn in het woonzorgcentra naar u keuze. Bovendien is de Rusthuizen Plus service volledig gratis.

Wat zijn serviceflats nu precies?

Serviceflats zijn de perfecte keuze voor ouderen die hun autonomie en onafhankelijkheid willen behouden, terwijl ze kunnen genieten van een veilige en gastvrije omgeving. Speciaal ontworpen voor 60-plussers, bieden serviceflats de mogelijkheid om te wonen in een eigen appartement en tegelijkertijd te profiteren van alle voordelen van het verblijf, zoals catering, hoteldiensten en andere ondersteunende diensten. Bewoners hebben ook toegang tot gemeenschappelijke faciliteiten en ruimtes, zoals lounges, bibliotheken, fitnessruimtes en meer. De residenties organiseren tevens groepsuitstapjes en activiteiten waarbij bewoners vrij kunnen deelnemen. Daarnaast bieden serviceflats een ideale woonomgeving, of je nu kiest voor een rustige omgeving of een bruisende stad. Elk serviceflatcomplex moet een intern reglement vaststellen en dit naleven.

Hoeveel woonzorgcentra zijn er in België?

In 2013 werden er in België 62.545 bedden geteld in woonzorgcentra, evenals 69.705 geregistreerde RVT's (rust- en verzorgingstehuizen), volgens officiële gegevens van de Inami. Deze faciliteiten zijn als volgt verdeeld over de verschillende provincies: Vlaanderen heeft 26.545 WZC bedden en 42.928 RVT bedden, Brussel heeft 9268 WZC bedden en 5866 RVT bedden, Wallonië heeft 26.451 WZC bedden en 20.464 RVT bedden, en de Duitstalige Gemeenschap heeft 281 WZC bedden en 447 RVT bedden. De erkende bedden voor kortverblijf zijn 2498 verspreid over heel België: 1596 voor Vlaanderen, 875 voor Wallonië, veertien voor de Duitstalige Gemeenschap en dertien voor Brussel.

Hoeveel assistentiewoningen zijn er in België?

Serviceflats zijn een populaire woonvorm voor zelfstandige senioren die in een eigen appartement willen blijven wonen, maar tegelijkertijd gebruik willen maken van een breed scala aan diensten en een veilige omgeving. Het aantal erkende serviceflats in België blijft jaarlijks stijgen, wat een weerspiegeling is van de toenemende vraag naar innovatieve woonoplossingen voor ouderen als gevolg van de vergrijzing. Naar schatting waren er in 2016 ongeveer 24.000 erkende serviceflats in België, verdeeld over de provincies als volgt: 6.540 in Antwerpen, 4.439 in Oost-Vlaanderen, 4.272 in West-Vlaanderen, 3.062 in Vlaams-Brabant, 2.225 in Limburg, 1.336 in Brussel, 1.095 in Henegouwen, 678 in Luik, 396 in Namen, 269 in Luxemburg en 150 in Waals-Brabant.

Wie beslist of men in een rust- en verzorgingstehuis terecht komt?

Alleen de betrokken persoon kan beslissen waar hij terecht wil komen. De betrokken persoon kan worden geadviseerd door familieleden en door professionals die hem door het proces begeleiden en vergezellen, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij hemzelf. Als de rechter een wettelijke vertegenwoordiger voor een persoon heeft aangewezen(bv een voogd) is alleen de vertegenwoordiger bevoegd om de beslissing te nemen.

Wat zijn de voorwaarden voor opname in een rust- en verzorgingstehuis?

Er zijn twee belangrijke voorwaarden voor opname in een rust- en verzorgingstehuis. U moet minstens 60 jaar oud zijn en een medisch dossier invullen. Dit dossier kan worden verkregen bij een professional uit de sector. De instelling onderzoekt vervolgens de aanvraag om na te gaan of de inrichting verenigbaar is met de gezondheidstoestand en de zorgbehoeften van de betrokkene. De aanvragen worden over het algemeen bestudeerd door de coördinerende arts in overleg met de directie. Sommige mensen zijn zelfstandig en willen naar een rust- en verzorgingstehuis om te genieten van een sociaal leven, een veilige omgeving, catering en vele andere voordelen. Ze hebben niet per se verzorging nodig. Ook zij kunnen een plaats in een rust- en verzorgingstehuis aanvragen. De aanvragen worden door de instellingen meestal aanvaard, afhankelijk van de beschikbaarheid. De aanvrager moet een administratief dossier invullen voordat hij wordt toegelaten. Na bestudering van het dossier zal de directie van de instelling bepaalde procedures vastleggen zoals een bezoek ter plaatse, een afspraak met de coördinerende arts,tarieven en eventuele financiële bijstand. De bejaarde krijgt soms financiële bijstand om de kosten van het verblijf in het rust- en verzorgingstehuis te dekken.

Wie runt een rust- en verzorgingstehuis?

Elk verpleeghuis heeft een manager. Naast de managers is er meestal een accommodatiebeheerder. De accommodatiebeheerder zorgt voor het welzijn van de bewoners en neemt actief deel aan het tehuis zodat alles goed verloopt. De accommodatiebeheerder lost eventuele problemen op, ziet erop dat de regels en voorschriften worden nageleefd en dat er aan alle vereisten wordt voldaan. Ze zorgt ook voor de betrekkingen tussen personeel en bewoners.

Wat is de gemiddelde prijs van een woonzorgcentrum in België?

De maandelijkse prijs van een woonzorgcentrum kan verschillen per provincie. Inbegrepen in de prijs is de accommodatie, gebruik van gemeenschappelijke ruimten, verwarming, onderhoud, reparaties, bewakingssysteem, administratieve kosten, wasmachine, verzekering enz. De kosten van verwarming, stromend water en elektriciteit worden gewoonlijk afzonderlijk berekend volgens de individuele meters van elke flat. Zijn er geen individuele meters? Dan heeft de bewoner geluk en zijn die inbegrepen in de maandelijkse huurprijs. De gemiddelde dagprijs voor begeleid wonen in België voor een appartement met één slaapkamer wordt geschat op ongeveer 34 euro. Voor twee slaapkamers is dat ongeveer 43 euro. Vlaanderen is iets goedkoper dan Brussel en Wallonië. De gemiddelde dagprijs van begeleid wonen in Vlaanderen bedraagt 30 euro, in Wallonië 38 euro en in Brussel tenslotte 36 euro. (Bron: www.ing.be)

Wat is de gemiddelde prijs van een rust- en verzorgingstehuis in België?

De prijs van een rust- en verzorgingstehuis in België bestaat voornamelijk uit het verblijfstarief. Het verblijfstarief omvat meer dan 90% van de totale kosten. De verblijfskosten omvatten de catering, accommodatie, onderhoud, verwarmingskosten, animatie, uitstappen, administratiekosten en wasserij. Een persoon in een rust- en verzorgingstehuis betaalt gemiddeld 1379 euro per maand aan huisvesting en gemiddeld 108 euro aan "bijkomende kosten" zoals bv een kapper, pedicure. Het wassen van persoonlijke bezittingen kan tegen een extra kost. De kosten van het wassen kunnen sterk verschillen per instelling. Het kan soms oplopen tot 400 euro per maand. Er zijn ook verschillen in de prijs van rust- en verzorgingstehuis tussen de provincies. De gemiddelde maandprijs bedraagt 1236 euro in Wallonië, 1356 euro in Brussel en 1488 euro in Vlaanderen. Het is interessant om op te merken dat de gemiddelde prijs voor huisvesting in de openbare sector weliswaar lager is, maar dat het verschil met de particuliere sector zeer klein is. De gemiddelde kosten van het verblijf in de publieke sector bedraagt 1333 euro per maand, tegenover 1350 euro per maand in de particuliere sector. Daarnaast zijn er verschillende subsidies om een deel van de kosten van huisvesting te helpen financieren. (Bron: Solidaris 2014)

Hoe verander je van rust- verpleeghuis?

Wanneer iemand in een rust- en verzorgingstehuis is opgenomen, kan het voorkomen dat hij of zij niet tevreden is met de instelling en een verandering wenst. Als de beslissing in de eerste paar dagen wordt genomen, kan de persoon het huis verlaten zonder financiële consequenties. Na deze periode geldt meestal een opzegtermijn van een maand. Als er geen regeling is getroffen met de directie van het verpleeghuis, zal de persoon het equivalent van een maand huisvesting moeten betalen en onmiddellijk vertrekken. De procedure om een nieuw verpleeghuis te betreden is vergelijkbaar met de eerste keer, waarbij een medisch en administratief dossier moet worden ingediend. Rusthuizen Plus biedt gratis advies en hulp bij de procedure, waardoor deze fase gemakkelijker kan verlopen.

Vind woonzorg voor ouderen