Wat betekent een psychogene dood?


Welkom > Gezondheid senioren

Als we op tijd de voortekenen van een psychogene dood bij oudere mensen ontdekken en zelfs vóór zijn, kunnen we hen helpen. Omdat het fenomeen is dat nog niet heel bekend is bij het grote publiek, worden de ziekteverschijnselen vaak niet herkend. Hoe kunt u deze herkennen? Wat moet u doen als u twijfelt? Kunnen we het voorkomen en behandelen? Om onze ouderen te beschermen, is het noodzakelijk om dit zogenaamde ‘afglijden naar de dood’ beter te begrijpen en om hier juist mee om te kunnen gaan.     

 

Psychogene Dood bij Ouderen: Signalen, Oorzaken en Preventieve Maatregelen

Het is van vitaal belang om de tekenen van psychogene dood bij oudere mensen tijdig te herkennen en aan te pakken om hen te helpen. Helaas is dit fenomeen nog niet algemeen bekend, waardoor de symptomen vaak over het hoofd worden gezien. Maar hoe herken je deze signalen? Wat moet je doen als er twijfel is? En kunnen we psychogene dood voorkomen en behandelen? Om onze ouderen te beschermen, moeten we het 'afglijden naar de dood' beter begrijpen en er effectief mee omgaan.

Wat is Psychogene Dood?

Psychogene dood, voor het eerst opgemerkt door de Franse geriater Jean Carrié. Het omvat het geleidelijk verlies van zelfstandigheid en een fysiek "afglijden naar de dood." Dit fenomeen wordt soms zelfs "onbewuste zelfmoord" genoemd en treft vooral ouderen boven de 70 jaar, met een piek rond de leeftijd van 80 jaar. De eerste tekenen van psychogene dood zijn vaak een plotselinge gedragsverandering en verlies van interesse in essentiële dagelijkse activiteiten zoals eten, wassen en opstaan. Dit gaat niet alleen om lichamelijke afhankelijkheid, maar ook om een diep gevoel van zinloosheid en verlies van levenslust.

Oorzaken van Psychogene Dood

Psychogene dood kan zowel fysieke als mentale oorzaken hebben. Vaak treedt het op na schokkende gebeurtenissen zoals het verlies van een dierbare, een acute ziekte, ziekenhuisopname, of een breuk. Ouderen die al verzwakt zijn door onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes of hartaandoeningen, lopen een verhoogd risico.

Preventieve Maatregelen

Het voorkomen van psychogene dood vereist een holistische aanpak. Een sterk sociaal netwerk, betrokkenheid bij sociale activiteiten, en behoud van interesses zijn cruciaal. Een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en voeding is essentieel, net als het identificeren en behandelen van onderliggende medische of psychische problemen. Een ondersteunende omgeving creëren waar ouderen zich gewaardeerd voelen, is ook van groot belang.

Hoe te handelen

Het is van cruciaal belang om alert te zijn op de symptomen en snel te reageren. Een plotselinge gedragsverandering of verlies van interesse moet serieus worden genomen. Bij twijfel is het altijd beter om professionele hulp in te schakelen

Psychogene dood bij ouderen is een ernstig, maar vaak over het hoofd gezien fenomeen. Door de signalen te herkennen, de risicofactoren te begrijpen en preventieve maatregelen te nemen, kunnen we de kans op dit tragische lot verminderen en onze ouderen helpen een gezond en gelukkig leven te leiden.

Verlies van eetlust of gebrek aan interesse, zich terugtrekken in zichzelf, zwijgzaamheid, verdriet. Hoe weet u of het bij uw dierbare gaat om tijdelijk energieverlies of om de eerste signalen van een psychogene dood? Mantelzorger, familielid, buurman, iedereen kan op een dag te maken krijgen met een oudere in uw omgeving die dit overkomt.  

De adviseurs van Rusthuizen helpen families bij het vinden van een woonzorgcentrum dat aansluit op de urgentie van elke situatie en de behoeften van de persoon. Neem contact op via telefoonnummer 02 318 13 95 voor persoonlijke en gratis begeleiding.

Heeft u een rusthuis nodig voor uzelf of uw dierbare?

Welke vorm van woonzorg zoekt u ?
In welke provincie ?
Hoe snel wenst u woonzorg ?
Contactgegevens om informatie over uw selectie te ontvangen :

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035

Verklaring Franse gegevensbeschermingsautoriteit (CNIL) nr. 141035 | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Vind woonzorg voor ouderen